Efter tolv år är det dags för mig att göra mig av med lokalen på Hantverkaregatan. Jag är där så sällan och har inte längre tid och/eller lust och energi att ordna arrangemang att det inte är värt pengarna längre.
BOKRELEASE Skymningszoner av Aleksander Motturi & Andrzej Tichý
ANTIKVANTI Hantverkaregatan 20, Malmö Lördagen den 15 augusti kl 16-18
Läsning, böcker till specialpris, förfriskningar. Välkomna!
Skymningszoner av Aleksander Motturi & Andrzej Tichý Under en tropisk natt, när allt kan hända, går Tristan och Valeria på djupet med campingturen då Tristans föräldrar skulle visa honom blodmånen – natten när allt började. Men minnet är bedrägligt och berättelsen lika full av olodade skikt som djuphavet. I skymningszonen, dit ljuset ännu når och studsar mot märkliga varelsers självlysande kroppar, uppstår nya sanningsanspråk och förvridna verkligheter. Hur går trauman i arv? Var går gränsen för ett liv utan tillgång till ljus?
Skymningszoner är en raffinerad roman som skapar sig själv på gränsen mellan självrannsakan och självbedrägeri.
Aleksander Motturi (f 1970) och Andrzej Tichý (f 1978) är båda flerfaldigt prisbelönta författare med verk i många olika genrer bakom sig. Skymningszoner är deras första gemensamma roman.
Torbjörn Elensky läser ur sin herrgårdsroman Eldungen.
Förlagets information:
Tiden är mitten av 1800-talet och platsen nordvästligaste Värmland. Här föds Per Andersson under dramatiska former, dör och blir återupplivad. Ständigt jagad av sin far tas han som ung pojke om hand av patron och pastorn – deras syfte är att bevisa eller motbevisa naturalismens tes om att en ny människa kan skapas.
Per växer således upp på herrgården tillsammans med patron Gummérus barn och undervisas av pastorn. I det Gummériska hemmet råder delade meningar: patron drömmer om sin ångmaskin, hans hustru om den kosmiska musik hon skapar på klavikordet i salongen. Efter många turer kommer den unge Per i kontakt med en handskrift med den blodisande titeln Eldungen. Bokens budskap lovar att lära hur man får djävlar att bli ens tjänare och visa var guldet ligger gömt.
Torbjörn Elenskys härligt otidsenliga roman Eldungen är en skildring av Sverige i glappet mellan det gamla landet och de liberala reformer som så småningom ledde till folkhemmet. Och där är konflikten mellan å ena sidan industrialismens väckelse, ångmaskiner, vetenskap och å andra sidan de stora konsterna, klavikord och religion.
Torbjörn Elensky, född 1967, debuterade 1998 med den kritikerhyllade kortromanen På stället. Han har sedan dess förutom flera romaner och novellsamlingar även översatt en bok om Aristoteles och skrivit hörspel, librettot till operan Tristessa, en mängd artiklar och essäer samt en bok om gränser, en om Kuba och en om författaren Italo Calvino.
Förlaget Chromata släpper Morten Chemnitz debutdiktsamling Innan april i Mats O. Svenssons översättning. Det firar vi med ett glas vin på Antikvanti, Malmös minsta antikvariat.
Chemnitz svit om 48 dikter är en säsongskildring, en meditation över höstsolens ljusspel och vinterisens skiftningar. Nästan ingenting händer men genom minutiösa språkfigurationer och formexperiment skriver Chemnitz fram en hel värld, vars stora förvandlingar sker i det lilla.
Under kvällen läser Chemnitz och Svensson dikter ur Innan april på danska respektive svenska. Förutom gratis vin kommer boken finnas tillgänglig till specialpris.
Morten Chemnitz (f. 1984) är en av Danmarks mest nyskapande unga poeter. Likt flera andra namnkunniga diktare i sin generation är han utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn.
Mats O. Svensson (f. 1987) är kritiker och redaktör för tidskriften Vagant. Aktuell i vår med en essäbok om samtida lyrik i Antropocen (Faethon förlag)
Äntligen introduceras den postmoderna giganten JOHN BARTH på svenska med sitt metalitterära mästerverk från 1968, Vilse i lustiga huset (utgiven på Norpus förlag).
Vi firar med läsning, musik och amatörteater av:
CHRISTIAN EKVALL (som Menalaos av Sparta)
JENNY WILSON (som Helena av Troja)
ADAM PERSSON (som trubaduren)
”John Barth är en av vår tids största författare.”
(Claes-Göran Holmberg)
”Gud så roligt!” (Claes Wahlin, Aftonbladet)
Obs! Föreställningen ges vid två tillfällen, 25/8 kl 13 och 18. Antikvariatet har öppet hela dagen. Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Nu kommer jag att vara borta från Malmö en hel del, så det går ännu mindre än vanligt att hoppas på att jag håller öppet måndagskvällar. Jag återkommer i mitten av augusti.
Som vanligt är det öppet när öppetflaggan hänger ute.
Skurups skrivarlinje läser texter ur den nyutkomna antologin ”Om våren varm/vild” på Antikvanti. Det kommer finnas vin och möjlighet att köpa antologin.
Sedan starten 1985 har Skurups folkhögskolas Skrivarlinje intagit en framskjuten plats bland Sveriges författarutbildningar. Årets antologi är den 32:a upplagan.